jQuery Carousel

SERTÉS LÁBEGÉSZSÉGÜGY

Mit teszünk?

  • A gyakorlatban a telepekkel való kapcsolatunk a kocaállomány felmérésével kezdődik.
  • Az eredmények tükrében a telepeknek megoldási javaslatokat kínálunk a problémák enyhítése érdekében.
  • A változtatások eredményét nyomon követjük, folyamatosan ellenőrizve az állományok lábegészségügyi státuszát.

 

A sertéstenyésztésben a termelési színvonal folyamatos javulását figyelhetjük meg. Ezzel együtt olyan területek válnak komoly problémává, melyek korábban nem aggasztották a termelőket. Ilyen terület a lábegészségügy is. Manapság a modern technológiák, a finomabb szervezet, a magasabb szaporasági teljesítmény hatására érzékenyebbé vált a sertés, és a lábegészségügyi helyzet egyre inkább újabb kihívást jelent.

A lábvégek egészségi állapota egyben mutatója is az állomány általános egészségi állapotának is. A tartási és takarmányozási körülmények, a szervezetben előforduló gyulladások és egyéb betegségek kihatással vannak a lábvégek egészségére. Megállapítható, hogy fájdalmas lábakkal az állatok nem tudják kibontakoztatni genetikai képességüket a termelésben, ami a nyereséges termelés rovására megy.

Az egészséges állat hatékonyabban termel az egészségügyi problémákkal küzdő társánál. A szervezetben található gyulladás és a fájdalom első helyen a szaporasági mutatókat rontja.

A Feet First egy olyan sertés lábegészségügyi felmérő program, aminek a keretében olyan területeket vizsgálunk, melyek könnyen és jól feltérképezhetők, és indikátor szerepet töltenek be az egészségesség megítélése szempontjából. Ilyen a lábakon előforduló megbetegedések megfigyelése (Lásd: 1. ábra).
A lábbetegségek sajnos minden nagyüzemi sertéstelep kocaállományában megtalálhatók, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.

1. ábra (kattintson a képre a nagyításhoz)

Az eredményes munka egyik fő építőeleme a javított nyomelem ellátás. A Zinpro vállalat tapasztalataira alapozva olyan termékeket fejlesztettünk ki, melyek szájon át adagolva képesek erősíteni a lábvégeken található szaru állományt, ezen túl erősíti az állatok immunrendszerét, és így a környezeti feltételek terhelését jobban tűri a szervezet. Ezt jól tükrözi az 1.-es diagram, melyben 20 telep átlagában figyelhető meg, hogyan változott a talperózió, a talprepedés, a fehérvonal betegség, és a különböző irányú körömrepedések előfordulási gyakorisága a FEET FIRST program alkalmazásának eredményeképpen.

1. grafikon (kattintson a grafikonra a nagyításhoz)

A lábvégek egészségi állapotának javulása együtt jár a kocák (és kanok) szaporodásbiológiai eredményeinek javulásával is.
Az eredményesség javulása a gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy a Feet First program alkalmazásának hatására csökken a koca kiesés, emelkedik a fialási szám és növekszik a választási tömeg. Az egészségesebb malacok egész életükre megőrzik és meghálálják a kezdeti nagyobb odafigyelést és a jobb ellátást.

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

Mikrotrade KFT. - Takarmányozás, takarmány kiegészítő mikroelemek, élesztők, állategészségügy, lábegészségügy.
Sertés, szarvasmarha, baromfi és lovak részére készített takarmány-kiegészítő adalékok.

www.mikrotrade.hu

Székhely:
1174 Budapest Bulyovszky utca 30.

Iroda:
2315 Szigethalom, XI/a utca 10.

Tel/Fax:
+36 24 656 193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra