jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

DD már üsző korban

A gyakorlatban alig található olyan szarvasmarha telep, ahol a Digitalis Dermatitis (Mortellaro betegség) nem lenne jelen és ne okozna fájdalmas sántaságot a tejelő és húsmarha állományokban. A betegség megelőzéséhez a Mikrotrade Kft. most egy új programot vezetett be. A lábfürösztés és a premix kiegészítés hatékony megelőzési módnak bizonyul.

Dermatitis Digitalis:

Hogyan védekezzünk ellene?

A Dermatitis Digitalis betegségnek alig több, mint 30 éves múltja van. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy megjelenjen minden iparszerű tejtermeléssel rendelkező kontinensen és országban, komoly veszteséget okozva a termelőknek. Kártétele várhatóan tovább fokozódik, ha nem találjuk meg ellene a megfelelő védekezési eljárást.

A védekezés egyik alapvető része, hogy ismerjük meg fejlődésének oktanát. A rövidített nevén csak DD-nek nevezett betegség fertőző eredetű, Treponema baktériumok okozzák, amelyek a sarokvánkos tájékon, mélyen a hámszövetbe ágyazódva élnek. Mivel a hagyományos lábfürösztési eljárások csak a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, ezért a bőr mélyebb rétegében élő Treponema baktériumok ellen hatástalanok.

Ha a DD egyszer már jelen van az állományban, akkor jelen is marad minden kezelés ellenére, és csak egy kiváltó eseményre (pl. ellésre vagy más stresszre) vár, hogy fájdalmat, sántaságot okozzon. Lábfürösztéssel vagy egyedi kezeléssel a kórokozót véglegesen eltávolítani nem lehet.

Már üsző korban fertőz. Ekkor még nem, vagy csak ritkán okoz sántaságot, de a DD foltok már megfigyelhetők a sarokvánkoson vagy a két ujj közötti területen.
A kezdetben ártalmatlan DD foltok könnyen alakulnak át sántaságot okozó fájdalmas sebbé. Ilyenkor a folt kisebesedik, érzékennyé válik, és az állat lesántul. A változást valamilyen stressz, az immunrendszer gyengülése vagy takarmányozási hiba váltja ki.

A tejel állomány kezelése (körmözés, lábfürösztés) egy szélmalomharc, ha a beellő üszők folyamatosan hozzák az újabb és újabb megbetegedéseket.

Mit tehetünk ellene?

A lábfürösztés az ismert, általánosan elfogadott módszer. Kérdés viszont, hogy már az üszőket is kell lábfüröszteni? Igen, mert a betegség korai szakaszában kell megfékezni a betegség terjedését. Amikor már fájdalmas a seb, akkor a fürösztés már kevés, egyéb beavatkozásra van szükség.

Nagy probléma, hogy a lábak gyakran nagyon szennyezettek. Ekkor hiába minden lábfürösztés, nincs olyan oldat, nincs olyan lábfürösztő, amely a lábakra száradt szennyeződésen keresztül kifejtené a hatását. Ezen kívül a lábfürösztő oldatnak akkor is hatékonynak kellene maradnia, ha az állat fürösztés után szennyezett alomra, trágyás istállóba tér vissza.

A higiéniának nincs párja. Tartsuk tisztán a lábakat, tartsuk tisztán a tartózkodási helyeket és fürösszük a lábakat már üsző korban is.

Az amerikai Zinpro vállalat fejlesztését átvéve a Mikrotrade Kft. egy olyan új eljárást vezet be, amely egy premixhez hasonló kiegészítő szájon át történő adagolásával jó hatásfokkal megelőzi a DD megbetegedések kialakulását. Mivel a Treponemák a bőr mély szövetállományában élnek, szájon át történő premix adagolásával ezen baktériumok szaporodása féken tartható, fájdalmas sebet okozó képessége erősen csökkenthető. Jobb arányban, mint a felületi lábfürösztés.

Ez az új DD program ígéretesnek mutatkozik a fájdalmas sebek kialakulásának megelőzésében. Használatával nemcsak csökkenthető a lábfürösztések száma, hanem hatékonyan megelőzhető a sántaság kialakulása. Ahol pedig már kialakult a sántaság, ott jobb és biztosabb javulás érhető el, mint kizárólag lábfürösztéssel.

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra