jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

Napos baromfi és a vitalitás

A tojásnak elegendő táplálóanyag tartalommal kell rendelkeznie az embrió fejlődéséhez és annak gyarapodásához egészen addig az időpontig, amíg a kikelt fiatal baromfi eljut az első takarmányfelvételig.

A kutatások azt mutatják, hogy az embriónak az inkubációs idő alatti ellátása, vagyis a tojásban lévő tápláló- és ásványi anyagok mennyisége meghatározó jelentőségű a napos baromfi vitalitására, a csontozatára és az immunrendster állapotára nézve.


Arra a kérdésre, hogy a tojásban rendelkezésre állnak-e elegendő mennyiségben a szükséges táplálóanyagok, kétféle módon lehet válaszolni:

 

1. Ahhoz, hogy az embrió kifejlődjön és kikeljen a tojásból, ahhoz elegendőek.


2.Ahhoz viszont, hogy a napos kellően fejlett legyen, és rendelkezzen a magas termelés indításához szükséges vitalitással, csontozattal és immunrendszerrel, ahhoz a tojásban lévő tápláló- és ásványi anyagok mennyisége nem minden tekintetben elegendő.

Az embrió növekedésével a tojásban lévő tápláló- és ásványi anyagok mennyisége fogy, különösen a keltetési periódus második felében. Az intenzív tojástermelés körülményei között előfordulhat, hogy az induló tartalékok kevésnek bizonyulnak, és a keltetés végéhez közeledve a mennyiségük jelentősen megapad.

A zsírtartalom lehet az egyik ilyen kritikus táplálóanyag (különösen a fiatal szülőpárok tojásainál), de a rendelkezésre álló ásványi anyagok mennyisége még ennél is könnyebben válhat limitáló tényezővé.

Egyes ásványi anyagok mennyisége a keltetés második felében rohamosan csökken és az inkubációs időszak végére kritikus szintre süllyedhet (Lásd alábbi grafikon).

 

A cink, a réz, a vas és a foszfor a leginkább érintett elemek, amelyek ronthatják a napos csibék vitalitását és a csontozat erősségét.

A tojások ásványi anyag tartalma emelhető takarmányozás útján.


A Zinpro vállalat által gyártott Availa-ZMC és Availa-Fe termékek növelik a tojások ásványi anyag tartalmát.


Az így elért jobb ellátás következtében nemcsak az utódok életképessége javul, hanem javul a tojások keltethetősége is.

 

 

Eredmény: 2,5-3 db-al több napos beólazott tyúkonként és vitálisabb napos állomány.

 

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra