jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

Porcbetegség sertéseknél

Nagyüzemi tartási körülmények között gyakran megfigyelhető a növekedésben lévő, vagy már nagyobb súlyú sertések között a jellegzetes ülési forma, a fájdalmas fölállás és járás. Az ilyen kocák sokat fekszenek, és ha mégis szükséges, akkor nehezen állnak föl. Főleg a hátsó lábukat használják nehezen fölálláskor (lásd mellékelt kép).

A jelenség oka a porc állomány betegsége (Osteochondrosis). Az ízületben található porc sérült, nem egyenletes, leválások és hiányos felületek okozzák teherviseléskor az ízületi fájdalmat.

Ostechocondrosis, a porc betegsége

Fiatal korban az ízületben, a csontvégeken található porcos állomány fejlődő állapotban van. Ilyenkor vérerekkel sűrűn behálózott. A vérellátás fontos feltétele az egészséges porc kialakulásának.
Osteochondrosis (OC) akkor alakul ki, amikor a növekedésben lévő porc vérellátása romlik. Ennek következtében a porc részben elhal. Következménye a szubklinikai OC. Fájdalommal, nehéz járással párosuló klinikai OC akkor alakul ki, ha valamilyen külső fizikai behatásra (rossz lépés, állatok verekedése) a porc felülete megsérül.

Gyógyítás helyett a megelőzésen van a hangsúly. A genetikai tényezők meghatározóak, de a mikroelem-ellátás színvonala is fontos szempont a betegség kialakulása idején. Mivel a betegség eredete a fiatal állomány porcfejlődésével hozható összefüggésbe, ezért a mikroelem-ellátás színvonalát a süldő korban szükséges javítani.

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

Mikrotrade KFT. - Takarmányozás, takarmány kiegészítő mikroelemek, élesztők, állategészségügy, lábegészségügy.
Sertés, szarvasmarha, baromfi és lovak részére készített takarmány-kiegészítő adalékok.

www.mikrotrade.hu

Székhely:
1174 Budapest Bulyovszky utca 30.

Iroda:
2315 Szigethalom, XI/a utca 10.

Tel/Fax:
+36 24 656 193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra