jQuery Carousel

CIKKEK, ÚJDONSÁGOK

Szülőpár hatása a napos minőségre

Általában nagy figyelmet és anyagi áldozatot fordítunk a brojler állományok növekedésére és egészségének megőrzésére. Kevésszer gondolunk viszont a kelést megelőző napokra, a keltetőben eltelt időre, és annak hatására a napos állományra.
Ha 42 napos nevelési időszakról beszélünk, akkor az inkubációs / embrionális időszak a teljes élettartam 1/3 része
(keltető + nevelés = 63 nap)! Nem hagyható figyelmen kívül.
Az embrionális időszakban kapott ellátás meghatározó a napos állomány erősségére, vitalitására,és meghatározó a következő hetek gyarapodására is.
Végső soron az embrionális ellátás befolyásolja a napos minőségét, és ezen keresztül a termelés gazdaságosságát.

Az embrió fejlődésének táplálóanyag-ellátása a szülőpártól származik. A tenyésztojásnak kell tartalmaznia mindazokat a táplálóanyagokat, ásványianyagokat, amelyek az embrió fejlődéséhez szükségesek.

A szülőpárok ellátásán keresztül befolyásoljuk a tenyésztojások tápláló- és ásványianyag-tartalmát, vagyis magának az embriónak az ellátását. Ha magas szintű a szülőpár ellátása, akkor az embrió is jobb tápláló- és ásványi anyag ellátásban fog részesülni.

Azért hangsúlyozzuk a tojások ásványi anyag tartalmát, mert ebből különösen kevés a tojásban a rendelkezésre álló készlet. Például a cink, a réz, a vas és foszfor az embrió növekedése alatt csaknem teljes mennyiségben felhasználódó anyagok. Ugyancsak meg kell említeni a szelént is, ami a tojások eltarthatóságát és az embrió vitalitását befolyásolja.

 

 

 

 

 

Csontozat fejlődése
Embrionális korban a csontozat megfelelő fejlődése két okból fontos:

1. Az erős lábak segítik a kelési folyamatot.
Ha a kelés nem működik jól, ha hosszúra nyúlik a kelési folyamat, akkor több energiát veszít a napos a kelés során, és növekszik a gyenge, kevésbé életképes napos aránya. Az életképes állomány is gyengébb lesz az elhúzódó kelés miatt.

2. A mozgásképesség fontos tényező a napos állomány telepítése során (az első takarmány-és itatóhelyek megtalálása, takarmányfelvétel, stb.).

Nem vitaható, hogy a jó mozgás-képességgel rendelkező napos jobb eséllyel rendelkezik az egészség megtartása és a nagyobb gyarapodás elérése szempontjából.Ehhez megfelelő csontozat kell.

A csontozat kialakulása már az embrionális élet elején megkezdődik, majd a kalcifikáció is beindul, amikor a tojáshéj kalcium tartalmából bonyolult enzimatikus folyamatok során kalcium kerül a csontokba.
A tojáshéjnak kettős szerepe van: egyrészt fizikai védelmet nyújt a tojás számára (ehhez megfelelő szilárdsággal kell rendelkeznie), másrészt az embrionális időszak későbbi szakaszában kalcium forrást ad a csontozat fejlődéséhez.

A csontozat (és más életfontosságú szervek) kialakulása bonyolult enzimatikus folyamatok eredménye. Az enzimek hatócsoportja valamilyen ásványi anyag. Ezért a szülőpárok, majd rajtuk keresztül az embrió ásványi anyag ellátása fontos tényező a  napos szerveinek (köztük a csontozat) fejlődése szempontjából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stressz az embrionális időszak alatt

Az embrió szervrendszereinek kialakulása, fejlődése energia emésztő folyamat. Az ehhez szükséges energia-forrás elsősorban a tojássárgában található zsír vagy zsírszerű anyagok felhasználásából (égetéséből) származik.
Az energia termelő folyamat során toxikus anyagok, szabad zsírsavak keletkeznek.
Az embrió rendelkezik egy olyan antioxidáns védekező rendszerrel, ami e toxikus anyagcsere termékeket közömbösíti.

Ez a védekező rendszer is szülőpár eredetű. A tojásban lévő ásványi anyagok és vitaminok támogatják az antioxidáns védekező rendszert. A védekezésben kiemelendő fontosságú a cink, a réz, a vas és a szelén szerepe.

 

 

ZINPRO ásványi anyagok a szülőpár takarmányokban.

A ZINPRO vállalat vezető szerepet tölt be az ásványi anyag kutatásban, így a szülőpár állományok ásványi anyag ellátásának javításában, és a termelés növelésében. Termékei az Availa mikroelemek, amelyek a következőterületeken eredményeznektermelés javulást:

  • Napos minősége, vitalitása,
  • Tojások keltethetősége
  • Tojáshéj minőség
  • Egy szülőpár által termelt összes napos száma.

A modern, nagy termelésű fajták takarmányozásának nélkülözhetetlen része a magas szintű ásványi anyag ellátás. Ennek megvalósításában a Zinpro vállalat kutatási eredményei kellő segítséget tudnak nyújtani.

 

 

<<<vissza az újdonságokhoz

bemutatkozás | újdonságok | termékeink | lábegészségügy | kapcsolat | karrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrás a Google térképre Ugrás a Google térképre Ugrás a Zinpro honlapjára Ugrás a kezdőlapra