Hírek

Vágott baromfi és a fogyasztói elvárások

Vágott baromfi és a fogyasztói elvárások

(Baromfi szimpózium, Párizs)

 

A vágott baromfi termékek szép külső megjelenése és a fogyasztói kívánalmak kielégítése a brojler ágazat alapvető célja. A termelés intenzitása, a gyorsabb növekedés azonban sok esetben a vágott test vagy testrészek minőségének rovására megy.

 

Elsősorban a mellfilén történt változások, valamint a szakadt bőr és egyes testtájak bevérzése okoz problémát a feldolgozóknak.

A szimpóziumon a téma ismert szakértője Wim Tondeur, a következőket mondta előadásában:

A feldolgozás során a vágásra került madarak több, mint felénél tapasztalható valamilyen rendellenesség. Ezek között vannak kisebb jelentőségűek, de azok a vágott baromfi testek, amelyek korrekcióra szorulnak, annak korrigálása vagy elvesztése súlyos költséget okoz. A súlyosabb hibával rendelkező testek aránya a saját statisztikája alapján eléri a 20%-ot.

Tehát nem kis jelentőségű veszteségről van szó.

A vágott baromfi test értékelésénél (a vágóhídi monitoring során) a következő kategóriák kerülnek értékelésre:

  1. Bőr elváltozások: szakadt bőr, cellulitisz, talpfekély, foltok a mellen.
  2. Vérzések: bevérzések a szárnyon, combon, mellen.
  3. Csonttörés szárnyon és combon,
  4. Izom (mellfilé és comb) elváltozások, úgy, mint WS (white strip breast), WB (wooden breast), DMP (miopathy), PSE típusú hús.

Minden vágóhídnak érdemes felmérni, hogy milyen típusú veszteségek fordulnak elő leggyakrabban, és megkeresni az okokat, felmérni a javítás lehetőségét.

Az okok között szerepel a genetika is. A túlzottan gyors növekedés általában nem kedvez a jó húsminőségnek, a tetszetős formáknak. A növekedés mértékét részben genetikailag, részben takarmányozási módszerekkel lehet befolyásolni.

A madarak mikroelem-ellátása fontos szerepet játszik a testi hibák kialakulásában. Kiemelendő a cink szerepe (Availa-Zn), amely (1) erősíti a bőrt, amitől kevésbé lesz szakadékony, javítja a tollazat minőségét, ami megint csak védelem a bőrnek, mert kevesebb lesz a karmolás okozta seb, és ugyancsak kevesebb a talpfekély. A cellulitis is egy korábbi bőrsérülésnek a következménye, tehát ha jobb a bőr minősége, csökken a cellulitis aránya is. (2) A cink erősíti a véredényeket, így a bevérzések ritkábban következnek be.

A szelén (Availa-Se) csökkenti a PSE típusú hús arányát, csökken a csepegési veszteség és javul a vízmegkötő képesség is.

A baromfi integrációkban már nem az egyedüli cél, hogy hány napra, milyen mutatókkal mennyi élő állatot termelnek, hanem hogy mennyi feldolgozott és értékesíthető vágott baromfit tudnak előállítani egységnyi költséggel.

KÉRDÉSE VAN TERMÉKEINKKEL KAPCSOLATBAN?

Forduljon hozzánk bizalommal!

1997 óta a takarmányozási és állategészségügyi feladatok szolgálatában…

Scroll to Top
Verified by MonsterInsights