Hírek

Clostridium baktériumok a baromfitenyésztő létesítményekben

Hatásainak csökkentése érdekében csökkentse a Clostridia előfordulását

Dr. Dan Karunakaran Nemzetközi Baromfitermelés

  1. április 01

Clostridium baktériumok mindenhol megtalálhatók. A nem található helyek listája valóban nagyon rövid lenne.

Ezek a baktériumok a talajban és a baromfitenyésztő létesítményekben élnek szerte a világon, és az állatfajok normál emésztőrendszeri baktériumközösségének részét képezik mindenhol, beleértve a madarakat is. Mint ilyen, a Clostridia folyamatosan bejut a létesítményekbe, a takarmányba és a baromfiállományokba, különféle kihívásokat okozva a madarak egészségére és hatékonyságára nézve – beleértve a súlyos elhullást is –, amikor a körülmények kibillentenek az egyensúlyból.

A nekrotikus bélgyulladást a Clostridium perfringens okozza, amely jellemzően brojlercsirkékben fordul elő, de számos madárfajban is diagnosztizáltak. Számos, a nekrotikus bélgyulladásra hajlamosító tényezőt azonosítottak, beleértve a táplálkozási tényezőket, az immunállapotot, a stresszt, a bélfiziopatológiát és a kokcidiózist. 1 A bél integritását veszélyeztető események (például a kokcidiózis) során elszaporodhatnak, és nekrotikus bélgyulladást okozhatnak.

Mivel a Clostridia nagyon gyakori, az általuk előidézett bélrendszeri betegségek diagnosztizálása általában kihívást jelent, és gyakran nehéz meghatározni a betegségben betöltött szerepüket. Például, bár a C. perfringens természetesen előfordul a csirkék belében, jelenléte önmagában nem meghatározó tényező a betegség kialakulásában. Ha azonban a gyomor-bél traktus megzavarása következik be, az súlyos következményekkel jár a madarak egészsége és növekedése szempontjából. 2

„A bél integritásának megőrzése napi kihívás a mai baromfiiparban, és valószínűleg még nagyobb kihívást jelent majd a növekvő környezetvédelmi megfontolások, a takarmány-összetevők megváltoztatása és a gyógyszerhasználat csökkentése miatt” – mondja Dr. Audrey McElroy, a Texas A&M Egyetem Baromfitudományi professzora és bővítési szakértője. .

Sajnos nem reális a fertőzés megszüntetése vagy megelőzése karanténnal, fertőtlenítéssel vagy higiéniával. Ezenkívül az oociszták – a kokcidián paraziták életciklusának vastag falú szakasza – rendkívül ellenállóak a közönséges fertőtlenítőszerekkel szemben, ami azt jelenti, hogy nem lehet teljesen sterilizálni a baromfitartó létesítményt a környezetében előforduló számos betegséget okozó szervezet ellen.

Mégis foglalkoznia kell a Clostridia és más, klinikai és szubklinikai problémákat kiváltó organizmusok jelentette kihívásokkal . A kínai Chengduban található Szecsuán Mezőgazdasági Egyetem Állatorvostudományi Főiskolájának Állatmikroökológiai Intézetének kutatói megjegyzik, hogy a nekrotikus bélgyulladás, különösen a szubklinikai nekrotikus bélgyulladás, a baromfiipar egyik legfenyegetőbb problémája lett . 3

Költséges Betegség

Amerikai kutatók becslése szerint a szubklinikai nekrotikus bélgyulladás 12%-kal csökkenti a testsúlyt és 10,9%-kal növeli a takarmány-átalakítási arányt az egészséges madarakhoz képest, ami a termelők költségeinek növekedéséhez vezet, állományonként körülbelül 370 dollártól körülbelül 739 dollárig (USA). 4

Az egyesült államokbeli baromfifarmokon végzett átfogó mintavételi program betekintést nyújt a mikrobiális közösségekbe bizonyos környezetben – beleértve a Clostridia és más baktériumfajok jelenlétét és elterjedtségét . Az információ abban is segít, hogy pillanatképet készítsen a madarak egészségi állapotáról a tesztelt létesítményekben.

Például az egyes madármintákból származó nekrotikus bélgyulladás klinikai tünetein kívül ez az információ a szubklinikai kihívások szintjét is megmutatja, amelyek nyereséget jelentenek, még akkor is, ha esetleg nem látja a betegség klinikai tüneteit – a gyenge súlygyarapodás és a teljesítménybeli nagyobb eltérések miatti veszteségeket.

Szubklinikai bélgyulladás esetén a krónikus bélnyálkahártya-károsodás a rossz emésztés és felszívódás, a súlygyarapodás csökkenése és a megnövekedett takarmány-átalakítási arány miatt termeléskieséshez vezet. Általában nincsenek nyilvánvaló klinikai tünetek, és általában nem emelkedik a mortalitás. 5

Az ARM & HAMMER™ laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a látszólag egészséges madarakból származó minták jelentős része olyan kórokozószintet mutat, amely szubklinikai betegségekhez vezethet.

Befolyáolja a mikrobiális terroirt

A mikrobiális megoldások az egyik eszköz, amelyet a baromfitenyésztők alkalmaztak a betegségek kockázatának csökkentésére, miközben támogatják a gyomor-bélrendszer működését.

Ezek az eszközök befolyásolják a létesítmény Microbial Terroir™-ját, amely egy egyedi baromfikomplexum – a környezet, az állatok és az alom – egyedi mikrobiális felépítése.

Pontosabban, az adott helyen talált baktériumok azonosítását használják annak meghatározására, hogy a Targeted Microbial Solutions™ melyik kombinációja gátolja legjobban a nemkívánatos organizmusok növekedését a baromfikomplexekben. Ezek a célzott megoldások szabadalmaztatott Bacillus törzseket tartalmaznak, és olyan organizmusokat céloznak meg, mint a C. perfringens, a madárpatogén E. coli és a Salmonella .

A Bacillus törzsek a Clostridia és más szervezetek természetes ellenségei ; a hosszú távú használat a baktériumfajok sokféleségének eltolódását eredményezi az idő múlásával. Egy helyszíni vizsgálat 6 több mint 2000 brojler gasztrointesztinális traktus mintájából mérte a kórokozók szintjét az idő függvényében. A célzott mikrobiális oldat etetése hatékonyan megváltoztatta a mikrobiális tájat, és csökkentette a C. perfringens prevalenciáját .

Felirat: Egy tereppróba eredményei azt mutatják, hogy a célzott mikrobiális megoldások segíthetnek csökkenteni a C.perfringens előfordulását .

A vizsgálat során a madárkórokozó E. coli prevalenciájának csökkenését is megfigyelték.

Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a megfelelő madár- és létesítménykezelés mellett csökkenthető a bélpopuláció eltolódása, amely nekrotikus bélgyulladást és más klinikai és szubklinikai betegségeket okozhat.

Az amerikai termelők megtanulják, hogy ez a változás a kórokozók sokféleségében segít javítani a bélrendszer egészségét és csökkenteni a káros baktériumok mennyiségét az állatok gyomor-bélrendszerében, ami viszont javítja az állomány egészségét és hatékonyságát.

KÉRDÉSE VAN TERMÉKEINKKEL KAPCSOLATBAN?

Forduljon hozzánk bizalommal!

1997 óta a takarmányozási és állategészségügyi feladatok szolgálatában…

Scroll to Top
Verified by MonsterInsights